KPSS b nedir kimler girebilir?

KPSS b nedir kimler girebilir?



Her yıl KPSS’ye başvuran aday sayısı artmakta ancak atama yapılan kadrolar ise ne yazık ki aynı paralelde artış göstermemektedir. Bu durum KPSS hazırlık sürecini daha önemli bir sürece dönüştürmekte; sınava hazırlık, sadece konu çalışmanın ve soru çözmenin ötesine geçmektedir.

KPSS-B NEDİR?

KPSS-A Kadroları dışında kalan kadrolardır. B grubu kadrolara alımlar 2 yılda bir (çift yıllarda) yapılmaktadır. Lisans mezunlarına yönelik B grubu kadrolar için P3, önlisans mezunlarına yönelik B grubu kadrolar için P93, ortaöğretim mezunlarına yönelik B grubu kadrolar için P94 puan türü ile alım gerçekleştirilmektedir. Mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B grubu kadrolarda yer almaktadır.

KPSS B Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

KPSS-A kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Kaymakam adaylığı, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı gibi kadroların dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B grubu kadrolarda yer almaktadır.

Bu kadrolara ilk defa atanacak personelin ÖSYM tarafından yapılacak KPSS’ye girerek ÖSYM tarafından ilan edilecek KPSS Tercih Kılavuzunda yer alan kamu kurum ve kuruluşlarına ait boş kadrolardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde adı geçen kurumca bilgisayar ortamında yerleştirme işlemleri yapılmaktadır.

1. KPSS B kadroları için her yıl alım yapılmakta mıdır?

KPSS-B kadrolarına alımlar sadece çift yıllarda yapılmaktadır. 2018 yılında da B grubu kadrolar için alım yapılacak olup, bu kadrolara başvurmayı düşünen adaylar 2018 KPSS’ye katılmak durumundadırlar.

2. KPSS B kadrolarına atanmak için hangi testler cevaplandırılmalıdır?

KPSS B kadrolarına başvuranlar sadece Genel Yetenek – Genel Kültür testlerini cevaplandırmakla yükümlüdür. Yabancı dil sınavı isteğe bağlıdır.

3. KPSS B kadrolarına atanmak için hangi puan türleri kullanılmaktadır?

KPSS B kadroları için gerçekleştirilen atamalarda önlisans mezunu adaylar için P 93, ortaöğretim mezunu adaylar için P 94 ve lisans mezunu adaylar için P 3 puan türleri kullanılmaktadır.

4. KPSS B kadrolarına atanmak için girilmesi gereken KPSS sınavları hangi tarihlerde yapılmaktadır?

KPSS B kadrolarına atanmak için müracaat edecek lisans düzeyindeki adayların Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan Genel Kültür – Genel Yetenek sınavına, önlisans ve ortaöğretim mezunu adayların Eylül ayında gerçekleştirilecek Genel Kültür – Genel Yetenek sınavına girmeleri gerekmektedir.

5. Bir mühendis hem KPSS-A’ya hem de KPSS-B’ye başvurabilir mi?

KPSS-B kadroları ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yoluyla atama yapılmak için ilana çıkılan kadrolardır. KPSS’ye girerek genel kültür ve genel yetenek testlerine katılan tüm adaylar KPSS-B kadrolarına başvurabilirler.Kaymakam adaylığı, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı kadrolarına başvurabilmek için KPSS’nin genel kültür-genel yetenek oturumunun dışında Pazar günü yapılan alan bilgisi sınavlarına (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) katılmak gerekmektedir.

Sadece lisans mezunlarının katılabileceği bu sınavın haricinde de kadronun açıldığı kamu kurumu tarafından yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavda da başarılı olmak gerekmektedir. Ancak bu kadrolara kimlerin başvurabileceği kurum tarafından ilan edilmektedir. Bu ilanda mühendislik ya da fen edebiyat fakültesi mezunlarına da yer verilmiş ise kişi ilana çıkan kadroya başvurabilir.

KPSS-A NEDİR?

KPSS-A Kadroları; müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı başta olmak üzere üst düzey memurluk kadrolarından oluşmaktadır. A grubu kadrolara alımlar her yıl yapılmaktadır. ÖSYM’nin sınav sonucunda belirlediği 120 farklı puan türünden kurumun kendi seçtiği puan türüne göre alımlar gerçekleşmektedir.

KPSS Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

KPSS Başvuru İşlemleri için Tıklayınız

Konular

Top