8 Mart 2016 tarihli konular

8 Mart 2016 tarihli konular

KPSS lisans nedir?

  • kpss



(Dört veya daha fazla yıllık yükseköğretim) (KPSS/1 sınavına girmektedirler) Programlarından mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda bulunanlar girebilmektedir. Yüksek lisans veya doktora derecesini almış olanlar, başvurularını lisans diplomasını aldıkları alandan yapmakta, daha sonraki tarihlerde atanmak üzere tercihlerini belirlerken bu alanı göz önünde tutmaları gerekmektedir.

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), ÖSYM Başkanlığı tarafından iki yılda bir (çift yıllarda) Lisans öğrencileri için Mayıs'da, Lise - Önlisans öğrencileri için Ekim'de yapılan bir sınavdır. KPSS B lisans sınavına bir lisans programından mezun olmuş ya da mezun olacak durumda bulunan öğrenciler katılabilir.

A Grubu Kadrolar

- Başbakanlık

- Bakanlıklar

- Bakanlıklara ait; müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşlar

KPSS a grubu nedir kimler girebilir?

  • kpss



KPSS A Kadrosu Nedir, Kimler KPSS A Kadrosuna Başvurabilir? Her yıl yapılan Kpss A grubu sınavına yönelik bu makalemizde, A grubu ile ilgili birçok sorunuza cevap bulabileceksiniz.

(A) grubu kadrolar; mesleğe kamu personel seçme sınavının ardından kurumların kendi özel mevzuatları gereğince gerekli puanı almış adaylar arasında yapılan özel yarışma sınavı (yazılı ve sözlü) ile yardımcı (stajyer) olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır. (Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı vb. gibi)

Yani bu kariyer kadrolarını seçebilmek için ilgili kpss puanını almak, sonrasında da kurumların kendi açmış olduğu sınavlara ve mülakatlara girmek gerekmektedir.

KPSS puanlarının geçerlilik süresi değişti

  • kpss



KPSS kapsamında yeni bir sınav yapılmaması durumunda sonuçlar, bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olacak.

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkındaki Genel Yönetmeliğiyle ilgili değişiklik içeren Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, KPSS, sonuçların açıklanmasından itibaren iki yıl, öğretmen adayları için ise KPSS'de elde edilecek puan bir yıl geçerli olacak. Yeni bir sınavın yapılamaması durumunda ise sınav sonuçları, bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olmaya devam edecek.

Geçici maddeye göre ise A grubu kadrolarla ilgili sınav başvurularında kullanılan 2016 KPSS puan türlerinin geçerlilik süresi bir yıl olacak.

KPSS b nedir kimler girebilir?

  • kpss



Her yıl KPSS’ye başvuran aday sayısı artmakta ancak atama yapılan kadrolar ise ne yazık ki aynı paralelde artış göstermemektedir. Bu durum KPSS hazırlık sürecini daha önemli bir sürece dönüştürmekte; sınava hazırlık, sadece konu çalışmanın ve soru çözmenin ötesine geçmektedir.

KPSS-B NEDİR?

KPSS-A Kadroları dışında kalan kadrolardır. B grubu kadrolara alımlar 2 yılda bir (çift yıllarda) yapılmaktadır. Lisans mezunlarına yönelik B grubu kadrolar için P3, önlisans mezunlarına yönelik B grubu kadrolar için P93, ortaöğretim mezunlarına yönelik B grubu kadrolar için P94 puan türü ile alım gerçekleştirilmektedir. Mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B grubu kadrolarda yer almaktadır.

KPSS B Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

KPSS b grubu kadroları nelerdir?

  • kpss



A grubu kadrolar olarak ifade edilen kariyer meslekleri dışında kalan kadro ve görevlerdir. Avukat, memur, psikolog, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, sekreter, daktilograf, hizmetli gibi unvanlar B grubu kadrolara örnek olarak verilebilir. Bu kadrolara mezun oldukları alanlara göre lisans, önlisans ve ortaöğretim mezunları atanabilir.

Lisans (üniversite) mezunu olarak B grubu kadrolara atanmak isteyen adaylar, genellikle haziran-temmuz döneminde yapılan KPSS-Lisans sınavına girerek, Genel Yetenek Genel Kültür Testini yanıtlamalıdırlar.

İşte KPSS B Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1. KPSS B Memurluk (Lisans) Nedir?

KPSS Sonuçlarının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

  • kpss



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, KPSS sonuçlarının geçerliliğinin 2 yıldan 4 yıla çıkarılması için çalışma başlattıklarını söyledi. Sarıeroğlu ayrıca gelecek yıl 5 bin engelli vatandaşın kamuya yerleştirileceğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesini anlattı. Türkiye İş Kurumu’nun 15 yıl önce 65 bin kişiyi işe yerleştirirken bugün yaklaşık 908 bin kişiyi istihdamla buluşturduğunu belirten Sarıeroğlu, yılsonuna kadar İŞKUR aracılığı ile 1 milyonu aşkın kişinin istihdam edilmesinin hedeflendiğini söyledi.

5 BİN ENGELLİYE İSTİHDAM

KPSS Nasıl Yapılmaktadır ve Kaç Oturumdan Oluşmaktadır?

  • kpss



KPSS, Kamu Kurumlarında görev alacak personeli belirlemek amacıyla yapılan bir dizi sınavın genel adıdır.

Bu sınav, “Genel Yetenek”, “Genel Kültür”, “Yabancı Dil”, “Eğitim Bilimleri”, “Hukuk”, “İktisat”, “İşletme”, “Maliye”, “Muhasebe”, “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler”i, “Ekonometri”, “İstatistik”, “Kamu Yönetimi” ve “Uluslararası İlişkiler” sınavlarından oluşmaktadır. Müracaat edeceğiniz alana göre bu sınavlardan bir kısmına girmeniz gerekmektedir. Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavları ise herkesin girmesi gereken sınav alanlarıdır.

KPSS 2018'de kim hangi oturuma girecek?

  • kpss



KPSS'de kimler hangi oturumlara girecek? (A grubu, B grubu, PMYO, Öğretmenlik, Din hizmetleri)

KPSS lisans başvuruları Mart ayında alınacak. 2 milyona yakın kişinin başvurması bekleniyor. Ancak bir çok aday aylardır KPSS'ye hazırlandığı halde hangi oturumlara gireceğini ve kaç oturuma başvuracağını bilmiyor.

2018 KPSS puanının kullanım alanları

1-B grubu alımlar

2-A grubu alımlar

3-Öğretmenlik alımları

4-Din hizmetleri atamaları

5-Polisliğe giriş (POMEM)

B grubu alımlar ve girilecek oturumlar

A grubu alımlar(müfettiş, uzman, kaymakam) haricindeki alımlar b grubu alımlardır. Bu alımlarda memur, vhki, bilgisayar işletmeni, teknisyen, tekniker, ebe, hemşire, sağlık memuru, veteriner, şoför, kaloriferci gibi unvanlara atama yapılmaktadır.

KPSS 2018'de A Grubu adaylar kaç oturuma girecekler?

  • kpss



KPSS başvuruları Mart itibariyle başlayıp Mart’ta sona erecek.2018 KPSS başvuru kılavuzu yayımlanıyor. A grubu, öğretmenlik ve POMEM isteyen adaylar Mart'a kadar oturum sayılarını belirleyerek KPSS'ye başvuracaklar.

A grubuna yönelik puanlar

KPSS sisteminde 121 tane puan türü var. Bunlardan P10, P93, P94 ve P121 puanları haricindekiler esasen A grubu mesleklere yönelik puanlardır. Yani, A grubu meslekler için 117 tane puan türü hesaplanmaktadır.

A grubu puan hesaplama sistemi

KPSS'deki puanlar en az iki alanın bileşiminden oluşmaktadır. Örneğin, P3 puanı genel kültür ve genel yetenek alanlarının bileşiminden oluşmaktadır. Bunun yanında örneğin P97 puanı genel kültür, genel yetenek, kamu yönetimi, iktisat ve hukuk derslerinden oluşmaktadır.

KPSS B grubu alımlar ve girilecek oturumlar nelerdir?

  • kpss



A grubu alımlar(müfettiş, uzman, kaymakam) haricindeki alımlar b grubu alımlardır. Bu alımlarda memur, vhki, bilgisayar işletmeni, teknisyen, tekniker, ebe, hemşire, sağlık memuru, veteriner, şoför, kaloriferci gibi unvanlara atama yapılmaktadır.Bu alımlar merkezi alımlar olabileceği gibi kurumsal alımla(Emniyet genel müdürlüğü, gümrük bakanlığı, TSK gibi) da olabilir.

Ayrıca b grubu alımlar hem kadrolu hem de sözleşmeli alımları da kapsamaktadır. Hatta kamu işçisi alımlarında da b grubu puan kullanılmaktadır.

Lisans mezunları için yukarıda belirttiğimiz alımlara başvurmak için çift yıllarda hesaplanan P3 puanı kullanılmaktadır. Bu puan genel kültür ve genel yetenek bileşenlerinden oluştuğu için 2018 KPSS'ye sadece b grubu tercih için giren adayların sadece Cumartesi Sabah oturumuna katılmaları yeterli olacaktır.

KPSS A grubu alımlar ve girilecek oturumlar nelerdir?

  • kpss



Müfettiş, uzman, kaymakam, denetmen, denetçi, kontrolör gibi alımlardır. Bu mesleklere yönelik alımların hepsi kurumsal alımdır. Ve genel olarak her kurum farklı puanlar kullanmaktadır ve bu puanlar çok bileşenli puanlardır. Bu açıdan bakıldığında a grubu adayların bu alana yönelik tüm oturumlara girmesi uygun olacaktır.

Yani bu adaylar Cumartesi Sabah+Pazar Sabah+Pazar öğle oturumlarına katılmalıdırlar. Bu adaylar her oturum başına kılavuzda açıklanan ücreti verecek olup, belirttiğimiz üç oturum için toplamda ilgili ücreti vereceklerdir.

KPSS Öğretmen alımları ve girilecek oturumlar nelerdir?

  • kpss



Öğretmenlik puanları 1 yıl geçerlidir ve genel olarak Ağustos ayında büyük atama yapılmaktadır. Duruma göre ise Şubat aylarında da ek atama yapılmaktadır.Öğretmen adayları için 2013 yılından itibaren P10 ve P121 olmak üzere iki farklı puan hesaplanmaktadır.

P121 puanı; kılavuzda belirtilen 16 daldaki öğretmenlik için hesaplanan puan türüdür. Bu puan; genel kültür +genel yetenek+ eğitim bilimleri+ÖABT bileşenlerinden oluşmaktadır. Yani bu 16 branş mezunu olan adaylar

P10 puanı; kılavuzda belirtilen 16 branş haricindeki öğretmenlikler için tercihlerde kullanılan puandır. Bu puan; genel kültür +genel yetenek+ eğitim bilimleri bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu adaylarımızın Cumartesi Sabah+Cumartesi öğle oturumlarına katılmaları yeterlidir. Bu oturumlar için belirlenen sınav ücreti ilgili bankalara ödenecektir.

KPSS Din Hizmetleri atamaları ve girilecek oturumlar nelerdir?

  • kpss



2014 yılı itibariyle ilk defa uygulanacak olan sisteme göre din hizmetleri sınıfında çalışacak olanların atanmaları için artık alan sınavına girme zorunluluğu gelmiştir. Bunun için KPSS puanlarına 3 yeni puan eklenmiş ve bunlardan "P124" puanı lisans düzeyinde din hizmetleri sınıfındaki unvanlara atanacak olanların kullanacağı puan olarak belirlenmiştir.

P124 puanı; genel kültür + genel yetenek+din hizmetleri bilgisi testi bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu yüzden bu alandaki adayların Cumartesi Sabah+DHBT (Ekim) oturumlarına girmeleri gerekmektedir. Bu adaylarımız toplam belirlenen sınav ücreti ödeyeceklerdir.

KPSS PMYO ve girilecek oturumlar nelerdir?

  • kpss



Lisans sonrası polis olmak isteyen adayların POMEM'e başvurabilmeleri için P3 puanına ihtiyaçları vardır.Bu puan genel kültür ve genel yetenek bileşenlerinden oluştuğu için 2018 KPSS'ye sadece b grubu tercih için giren adayların sadece Cumartesi Sabah oturumuna katılmaları yeterli olacaktır. Bu adaylarımız sadece ilgili sınav ücreti vereceklerdir.

KPSS NEDİR? KPSS'YE KİMLER BAŞVURABİLİR? KPSS’NİN TARİHÇESİ

KPSS'Yİ, KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI adı ile hayatımıza ortak olan sınav sistemi diye adlandırabiliriz basit olarak. Kamu kurumlarında göre alacak personel adaylarına uygulanan bu sınav kendi içinde çeşitlilik göstermektedir.

ÖRN: KPSS-A KPSS-B

KPSS'de başarılı olmak için nasıl çalışmalı?

  • kpss



Eğer yanıtınız evet ise sizi başarıya götürecek 10 adımı mutlaka çalışma programınıza ekleyin. İşte KPSS başarısı getirecek tüyolar..

1- KPSS’ye Çalışmaya Zamanında Başlayın

Bir çok öğrencinin yaptığı yanlışı siz yapmayın. Nedir bu yanlış?
Sınava bir-iki ay kala çalışmaya başlamak… Eğer KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız 8-10 ay öncesinden çalışmaya başlayın; çünkü öğrendiklerinizin tamamen oturması uzun bir süre gerektirir. Bu şekilde, sınav esnasında bilgileri karıştırıp ikilemlerde kalma olasılığınız düşer. Her ne kadar sınava birkaç ay kala konuları bitirip öğrendiğini düşünen öğrenciler olsa dahi, sınav esnasında bilgileri oturmadığından dolayı kafaları karışır ve soruları yanlış cevaplayabilirler.

2- KPSS’den Başka Bir Hedefiniz Olmasın

Top